Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z tajemniczej herbaty ma jeden z najsilniejszych zapachów spośród wszystkich olejków aromatycznych - cierpki, gorzki, orzeźwiająco ostry. Olej ten posiada niesamowite właściwości medyczne i jest stosowany w aromaterapii właśnie w związku z różnymi chorobami i infekcjami. Otrzymują bogate subtelne nuty subtelnych niuansów olejku zapachowego z drzew i krzewów, które łączy wspólna nazwa - meleleuka. Dziwna nazwa "drzewo herbaciane", rośliny te zostały otrzymane dzięki tradycji pierwszych australijskich kolonistów, którzy używają liści do herbaty. Rodzimi mieszkańcy Australii - Aborygeni - od wieków używali drzewa herbacianego do leczenia ran, oparzeń, leczenia infekcji i ochrony przed owadami.

Czytaj więcej ...

Olejek sosnowy

Gorzko-żywiczne, bogate w świeże zimne nuty dymnego iglastego zapachu sosny jest łatwe do rozpoznania, nawet z dużej odległości. Głębszy niż większość przedstawicieli rodziny iglastej, aromat jest charakterystyczny nie tylko dla igieł pysznych drzew zimozielonych, ale także z pączków sosny, żywicy i stosunkowo niedrogiego i bardzo cennego olejku otrzymanego z nich. Sosnę można nazwać jedną z legendarnych roślin leczniczych: pierwsze przepisy na bazie żywicy sosnowej i suszonych igieł napisano w czasach Sumerów, i to prawie około 5 tysięcy lat temu. Przez wiele stuleci sosna była używana jako środek zapobiegający przeziębieniom, gojeniu się ran i anty-skorpion. To jej zapach zawsze towarzyszył wielkim podróżnikom i nawigatorom.

Czytaj więcej ...

Anyżowy olejek

Zapach anyżu, słodki, świeży, bogaty, kojarzy się przede wszystkim z kaszlem i zimnymi lekami. Jednoroczna "przyprawa" kulturowa, często mylona z koprem włoskim (koperkiem) i ayrem, była znana w czasach starożytnej Grecji i Egiptu, gdzie anis był aktywnie stosowany jako środek zmniejszający przekrwienie, lek na choroby nerek i wątroby, dodatek do chleba. Dziś anyż jest najbardziej popularny nie w medycynie i kosmetologii, ale w gotowaniu (zwyczajowo urozmaicać dania z ryb i różne wyroby cukiernicze z tą dziwaczną przyprawą) i ... rybak: doświadczeni rybacy dodają go do przynęty, aby zwiększyć połów. Tymczasem cudowne właściwości kojące tego czystego, bezbarwnego, ale takiego aromatycznego oleju są po prostu niezastąpione. Uzyskuje się go przez hydrodestylację nasion zawierających anetol.

Czytaj więcej ...

Olejek lawendowy

Najważniejszą rośliną śródziemnomorską, barwną zielną byliną o wyjątkowym temperamencie i legendarnym aromacie - lawendę - uważana jest za jedną z najstarszych kultur. Hipokrates opowiedział o swoich cudownych zdolnościach. Podobnie jak w starożytnym Rzymie, lawenda jest dziś uważana za jeden z najlepszych zapachów w pokoju i podstawę do aromatyzowania pościeli i odzieży. Ten olej aromatyczny jest dziś pierwszą i najpopularniejszą podstawą kompozycji perfumeryjnych. To właśnie dzięki olejkowi z lawendy pojawił się termin aromaterapia: po raz pierwszy uzyskany w 1928 r. Olej doskonale "poradził sobie" z chorobą oparzeń, która popchnęła jego twórcę, Francuza Maurice'a Gattefosa, do założenia całego trendu znanego dziś jako aromaterapia.

Czytaj więcej ...

Olejek z Geranium

Bodziszek to znana roślina z jasnymi kwiatostanami z parapetów babci i wiejskich ogrodów, z których każdy ma mocny, cierpki i przyjemnie gorzki zapach. A ten pyszny aromat jest w pełni obecny w olejku geraniowym, który został wyizolowany we Francji dopiero w 1819 roku. Od czasów starożytnych wyjątkowy aromat tej rośliny został oceniony jako doskonały środek na bóle głowy, zwiększając czujność i wigor. Olejek z geranium jest uważany za lekarstwo dla osób starszych, ale jego właściwości nie ograniczają się do przejawów przeciwdziałających starzeniu się skóry. Zastosuj olej geraniowy nie tylko w przemyśle perfumeryjnym, mydlarskim i kosmetycznym, ale także w gotowaniu.

Czytaj więcej ...

Ylang Ylang Essential Oil

Kwiatowy, słodki, ciepły i zachęcający zapach ylang-ylang w pełni oddaje żywy smak egzotycznych tropikalnych wysp ze śnieżnobiałymi plażami, lazurową wodą i jasnym, rozgrzewającym serce słońcem. Z prawej strony jego polinezyjska nazwa "kwiat kwiatów" ylang-ylang jest jednym z najbardziej egzotycznych kwiatowych zapachów na świecie. W dawnych czasach olej ylang-ylang był używany jako wabik miłości i wszystkich sił światła, ostrzegając o różnicach w esencji do fumigacji. Mocny, cierpki i bardzo odporny, aromat tego oleju oferuje przedłużenie przyjemności z niesamowitych wakacji (lub marzenie o tym) i powoduje te same emocje - jasne, pozytywne, silne. To jest zapach Wenus, przyciągający miłość i pozytywną energię.

Czytaj więcej ...

Jasmine Essential Oil

Ciepły, rozkosznie kwiatowy, jakby wchłonął blask słońca i kwitnące ogrody wczesnym latem, aromat jaśminowego olejku jest łatwo rozpoznawalny. Magiczne lecznicze właściwości tego aromatycznego oleju były wysoko cenione przez starożytnych uzdrowicieli i szamanów z Indii, Chin i Japonii. Podobnie jak tysiące lat temu olej jaśminowy jest szeroko stosowany nie tylko w kosmetyce i perfumach, ale także w medycynie, psychoterapii, w produkcji detergentów i proszków do użytku domowego. Rozkosznie jasny zapach, legendarny status króla kwiatów, najbardziej pożądana roślina w ogrodach królów i szlachty sprawiają, że ten olejek eteryczny jest jednym z najłatwiej rozpoznawalnych na świecie.

Czytaj więcej ...

Sok z marchwi : jej korzystny ...

Marchew (nazwa łacińska - Daucus sativus) - jedna z głównych upraw warzyw, które mają wielkie znaczenie dla ludzi ...

Wiciokrzew: użyteczne właściwości ...

Wiciokrzew (Lonicera) - ogólna nazwa kilku gatunków wieloletnich krzewów należących do rodziny o tej samej nazwie ...

Gąska srebrzysta : lecznicza z ...

Potentilla gęś (w języku łacińskim Potentilla anserina) jest jednym z przedstawicieli rodzaju Pineweed, którego właściwości lecznicze ...

Solyanka holmovaya: lecznicza z ...

Od dawna zauważono, że przedstawiciele flory, przystosowani do przetrwania w niesprzyjających warunkach, często mają unikalne ...

Korzystne właściwości dżemu z ...

Dla wielu z nas słowo "dżem" przywołuje nostalgiczne wspomnienia dawnego, minionego beztroskiego dzieciństwa, a także ...