Koper: wykorzystanie, korzystne właściwości, przeciwwskazania

Dill jest monotypicznym rodzajem krótkotrwałych jednorocznych roślin zielnych z rodziny Umbrella. Jedyny gatunek - koper lub pachnący koper. Ze względu na zawartość olejku eterycznego i zróżnicowany zestaw składników mineralnych i witamin, spożycie kopru zwiększa apetyt, zwiększa ruchliwość przewodu pokarmowego, pomaga normalizować przemianę materii w organizmie. Dill - kultura jest bezpretensjonalna i odporna na zimno i nie powoduje żadnych szczególnych trudności w uprawie.

Dill jest domem dla Azji Środkowej i Południowo-Wschodniej, a także Afryki Północnej. Stamtąd roślina ta rozprzestrzeniła się wszędzie i obecnie uprawiana jest na prawie wszystkich kontynentach. Należy zauważyć, że koper był używany dawno temu. Na przykład starożytni egipscy lekarze używali go do leczenia faraonów ponad 5000 lat temu. Pozostałości tej rośliny znajdują się w rzymskich fortecach oraz w różnych częściach rzymskich posiadłości. Roślina ta jest również wymieniona w takich starożytnych świętych księgach, jak Biblia i Talmud. Wraz z innymi roślinami rolnymi koperek miał płacić dziesięcinę w postaci nasion. A obecnie trudno jest znaleźć letni domek, w którym ta niezwykła i wyjątkowa roślina nie mógłby się rozwinąć.

Dill jest rośliną jednoroczną i bardzo szybko przechodzi w stan kwitnienia, gdy zielona masa jest praktycznie nieodpowiednia do celów spożywczych i medycznych. Dlatego lepiej siać 3-4 razy w roku. Pierwsze siewy można wykonać na samym początku wiosny w szklarniach, a następnie jadalne pędy będą gotowe pod koniec kwietnia - na początku maja. Ostatni zasiew odbywa się w otwartym terenie, a ostatnia zielona masa może być uzyskana pod koniec września lub nawet w październiku.

Dill jest raczej bezpretensjonalną rośliną, ale wciąż woli rosnąć na glebach dość bogatych i dobrze rozluźnionych. Nie lubi nadmiernego zakwaszania gleby. Koper nie jest wrażliwy na wilgoć, ale uwielbia dobre podlewanie. Z powodu braku wilgoci jego wydajność jest mniejsza. Roślina ta woli przebywać w jasnym świetle słonecznym, ale także dobrze rośnie na zacienionych obszarach, ale znowu, z pewnym spadkiem plonów. Jeśli nie masz letniego domku, możesz posadzić koper na balkonie w zwykłej doniczce.

Dill jest rośliną jednoroczną, dlatego podczas jednego sezonu wegetacyjnego przechodzi przez wszystkie etapy rozwoju od kiełkowania nasion do tworzenia nowych. Niewielka wyrostek pojawia się zwykle z nasion o dwóch liniowo wydłużonych długich liściach całkowicie różniących się od liści dorosłego kopru. Następnie pojawia się łodyga. W koprze włosowym zazwyczaj formuje się dość wysoka łodyga, na której występują podwójne i potrójnie pocięte liście. Na szczycie tego tworzą się kwiatostany łodygi, które mają strukturę złożonego parasola. W przeciwieństwie do wielu roślin z rodziny parasoli kwiaty kopru włoskiego nie są białe, lecz jasnożółte i wyglądają bardzo estetycznie. Zamiast kwiatów powstają nasiona. Są one zwykle eliptycznie wydłużone. Ich rozmiar ma około 5 mm długości i około 3 mm szerokości. Nasiona te można wykorzystać do dalszego wysiewu kopru. Kiełkowanie odbywa się przez 3 - 5 lat. System korzeni Dill nie jest bardzo mocny, wymawia się pręt z głównym korzeniem.

Zastosowanie i właściwości użytkowe kopru

Do celów spożywczych koper używa zielonych pędów, aw medycynie, oprócz pędów, mają również nasiona. Praktycznie wszystkie części kopru są bardzo bogate w kwasy organiczne. Zawiera dużą ilość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C i kwasu nikotynowego. Zawiera również inne witaminy, takie jak karoten lub witamina A i ryboflawina. Pędy strączkowe zawierają błonnik, olejki eteryczne. Zarówno pędy, jak i nasiona są bardzo bogate w minerały. Zawiera żelazo, potas, wapń, fosfor, czyli substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w szczególności układ krążenia.

Preparaty z kopru przyczyniają się do poprawy funkcjonowania gruczołów trawiennych i zwiększają apetyt, a także posiadają właściwości przeciwskurczowe i uspokajające. Ponadto przyczyniają się do normalizacji metabolizmu.

Do celów leczniczych koperek zalecany jest osobom z chorobą nadciśnieniową o różnym nasileniu. Preparaty z kopru przyczyniają się do rozwoju naczyń krwionośnych, aw konsekwencji - do obniżenia ciśnienia krwi. Ponadto, preparaty z kopru mają silne działanie moczopędne, dlatego są stosowane przez osoby, które są skłonne do zatrzymywania płynów, a także osoby cierpiące na kamicę moczową. Koper jest również stosowany w celu poprawy trawienia, na przykład w przypadku zaparć i wzdęć. Jest to szczególnie ważne w przypadku małych dzieci, które są przeciwwskazane w przypadku poważnych leków. Koper ma również działanie wykrztuśne, dlatego jest przepisywany w przypadku niektórych rodzajów kaszlu. Antyseptyczne i bakteriobójcze właściwości kopru znalazły zastosowanie w płukaniu w różnych procesach zapalnych w jamie ustnej (na przykład proces zapalny dziąseł lub górnych dróg oddechowych). Ponadto te same właściwości kopru są stosowane w walce z chorobami krostkowymi skóry.

Młode matki mogą doradzić świetny przepis na poprawę laktacji. Weź łyżkę koperku i zalej szklankę gorącej wody. Infused przez dwie godziny. Powstały napar jest pijany pół szklanki 2 razy dziennie lub 6 razy dziennie, 2 łyżki. łyżki w zależności od indywidualnej tolerancji. Ta metoda jest bardzo skuteczna. To było używane przez nasze babcie i prababki.

Ale musimy pamiętać, że nawet koper ma swoje własne przeciwwskazania. Na przykład, w dużych ilościach roślina ta jest przeciwwskazana dla osób cierpiących na niedociśnienie, czyli niskie ciśnienie krwi. Koper może spowodować omdlenie, tymczasowe pogorszenie widzenia i utratę siły u tych osób. Ponadto istnieją osoby cierpiące z powodu indywidualnej nietolerancji tego leku i substancji, które są częścią tej rośliny.

Używany koperek i w kosmetologii. Olejki eteryczne tworzące tę roślinę dodawane są do niektórych kremów, balsamów i past do zębów. Możesz go używać w domu. Na przykład, gdy zapalenie i zmęczenie oczu, kompresy są przygotowywane z wywar z nasion kopru. A napar z trawy kopru jest używany do mycia z różnymi procesami zapalnymi skóry twarzy.

Dill jest uznawany i oficjalny lek. Jest to część niektórych leków, które można kupić w aptece. Roślina ta ma również właściwość sedatywną, dlatego zaleca się jej stosowanie dla osób cierpiących na zwiększoną pobudliwość nerwową.

Sok z marchwi : jej korzystny ...

Marchew (nazwa łacińska - Daucus sativus) - jedna z głównych upraw warzyw, które mają wielkie znaczenie dla ludzi ...

Persimmon: użyteczne właściwości i ...

Nazwa "persimmon" większość z nas kojarzy się z zagranicznymi owocami, które są sprzedawane na prawie wszystkich rynkach ...

Lyubka dwuskrzydłowa (noc fi ...

Ljubka bifolia, czyli nocny fiolet, mimo rozległego obszaru dystrybucji, jak większość przedstawicieli storczyków ...

Zioła na herbatę ...

Późną jesienią, kiedy jest pod wpływem opuchniętego wiatru i podstępnej wilgoci, już odczuwalne jest prawdziwe zimno, ryzyko złapania ...

Biała Potentilla : korzystne właściwości

W rodzaju Lapczatka (Potentilla) występuje ponad 50 gatunków. Niektóre są uprawiane jako rośliny ozdobne, przyjaciel ...