Niezbędny olejek z jodły: właściwości lecznicze i przeciwwskazania

W naszym stuleciu, kiedy medycyna naukowa osiągnęła niespotykane dotąd rozmiary, odnotowano interesujący trend: im więcej leków chemicznych powstaje, tym częściej ludzie zwracają się ku tradycyjnej medycynie. Ten wzorzec nie jest przypadkowy, ponieważ ludzkość jest jednym z ogniw łańcucha ekosystemu, a im bardziej oddalamy się od natury, tym bardziej odczuwamy z nią związek. Prostym przykładem jest "moda na jodłę", która nie jest oficjalnie narkotykiem; Lekarze często przepisują go jako środek zapobiegawczy i pomocniczy w leczeniu dużej grupy chorób.

Lecznicze właściwości drzew iglastych znane od początku narodzin medycyny jako nauki, a jodła pod tym względem zawsze zajmowała pierwszeństwo. Dlaczego olej jodowy nadal nie jest wymieniony w rejestrze leków? - odpowiedź na to pytanie leży tylko w skomplikowanej procedurze rejestracji. Właściwości terapeutyczne oleju jodowego potwierdzają badania naukowe, istnieją dane na temat przeciwwskazań i wskazań do stosowania tego leku, o czym świadczy "Wniosek Ministerstwa Zdrowia Ukrainy nr 05.033.02-03 / 6134" oraz "Wniosek Ministerstwa Zdrowia Rosji nr 77.MO.15.P.000340.03 .05 "

Pierwsze jodły

Olej z jodły można kupić w sieci aptek bez recepty, ale przy dostępności surowców łatwo jest zrobić to samemu. W przypadku Syberyjczyków rzemieślnicza produkcja oleju jodłowego staje się obiecującym rodzajem działalności, co jest problemem dla agencji ochrony środowiska, ponieważ aby wyprodukować 15 kg oleju jodłowego, trzeba przetworzyć 1000 kg "jodełki" (igieł z cienkimi gałązkami).

W przemysłowej technologii pozyskiwania oleju jodowego wykorzystuje się przenośne "piece-firtovarok", których praca opiera się na destylacji surowców z przegrzaną parą. Nawiasem mówiąc, w "domach jodłowych" można uzyskać olej jodłowy również poprzez destylację szyszek i kory. Gotowy produkt jest płynny, bezbarwny lub jasnożółty z charakterystycznym zapachem.

W rzemieślniczej produkcji oleju jodłowego często stosuje się ekstrakcję oleju, co wymaga dużo czasu. Jednak taki lek należy nazwać ekstraktem olejowym, chociaż jego właściwości lecznicze nie ustępują tym, które zostały wykonane przy użyciu technologii przemysłowej. Sposób otrzymywania ekstraktu olejowego opiera się na powtarzanym nasycaniu bazy tłuszczowej (olej roślinny, korzystnie oliwkowy) z olejkiem eterycznym zawartym w kompozycji surowca. Wytnij "stopę" wlewa się do pojemnika z olejem roślinnym i utrzymuje w niskiej temperaturze (na "łaźni wodnej") przez 5 godzin. Następnie ciecz jest spuszczana i wchodzi w przetwarzanie następnej partii surowców (i tak kilka razy).

Skład jodowego oleju i działanie farmakologiczne na organizm

Olejek eteryczny z jodły zawiera: octan etylu i estry alkoholu boru, kamforę, pinen, limonen, terpentynę, aldehydy i inne substancje biologicznie czynne.

Wskazania do powołania oleju jodłowego są określone przez jego działanie farmakologiczne na organizm. Mianowicie:

- Tonik i antydepresyjne. Olejek z jodły pomaga poprawić napięcie ośrodkowego układu nerwowego, łagodzi stan po stresie i przeciążeniu nerwów. Korzystanie z oleju jodłowego pomaga przywrócić równowagę i szybciej odzyskać depresję.
- Antyseptyczne. Olejek z jodły jest destrukcyjny dla wielu patogenów (bakterii, wirusów, grzybów).
- Działa przeciwzapalnie. Olejek z jodły zmniejsza stan zapalny i chroni przed ropieniem w przypadku urazowego uszkodzenia skóry (urazy, skaleczenia, otarcia). Uszkodzenie skóry posmarowanej czystym olejkiem eterycznym, należy pamiętać, że przetwarzanie dużych powierzchni nie jest dozwolone.
- Painkiller.
- Przeciwreumatyczne. W tym przypadku właściwe byłoby połączenie z właściwościami przeciwbólowymi, ponieważ pocieranie olejem jodowym pomaga w zatrzymaniu bólu o charakterze reumatycznym, dnawym, stawowym itp.
- Przeciwobrzękowy. Kompresy z olejem jodowym pomagają skutecznie zwalczać obrzęki wywołane procesem zapalnym o różnej etiologii.
- Gojenie się ran. Olejek z jodły stymuluje aktywność leukocytów i wspomaga szybką regenerację uszkodzonej tkanki. Aktywne składniki oleju jodowego aktywują procesy reparacyjne w nabłonku, który z powodzeniem stosuje się w kosmetologii - obserwuje się efekt odmłodzenia.
- Żółciopędny i moczopędny. Olejek jodłowy łatwo wchodzi w ciało przez skórę (wnikając w obszar chorego narządu), stymulując wydzielanie żółci i moczu. Warto zauważyć, że lek nie jest metabolizowany w organizmie i wydalany przez nerki w niezmienionym składzie.
- Sekcja. Olej z jodły aktywuje funkcje nadnerczy i innych gruczołów dokrewnych.

I to nie jest pełna lista właściwości leczniczych oleju jodowego, biologicznie aktywnych substancji, które aktywnie działają na prawie wszystkie narządy wewnętrzne: tkankę płuc, układ sercowo-naczyniowy (wzmacnia naczynia krwionośne, tonizuje układ żylny, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, poprawia przepływ wieńcowy).

Przeciwwskazania do stosowania oleju jodłowego

Wysoka aktywność biologiczna oleju jodowego, oprócz pozytywnego wpływu na organizm, w niektórych przypadkach może pogorszyć stan fizyczny pacjenta. Olejki eteryczne z jodły są absolutnie przeciwwskazane w:

- skłonność do drgawek;
- epilepsja;
- choroba nerek w ostrej fazie (kłębuszkowe zapalenie nerek, odmiedniczkowe zapalenie nerek).

Olej jodowy nie powinien być stosowany w czasie ciąży.

Ze względu na indywidualne cechy organizmu u niektórych pacjentów reakcje alergiczne są możliwe, co również stanowi przeciwwskazanie do stosowania oleju jodowego. Łatwo jest określić indywidualną podatność leku, wystarczy umieścić kroplę olejku na wewnętrznej stronie łokcia i obserwować stan skóry.

Jak stosować jodowy olej i zalecaną dawkę

1. Lampa aromatyczna. Na 15 metrach kwadratowych. metrów przestrzeni życiowej - 4 - 5 kropli oleju.

2. Wdychanie ("na gorąco"). Na 1 litr gorącej wody (t = 80 ° C) - 2 krople olejku.

3. Wdychanie (metoda "na zimno"). Olejek eteryczny - 2 - 3 krople. Do tej procedury użyj specjalnego aromacolonu.

4. Aromavanna. Olejki zużywają od 4 do 6 kropli na kąpiel. Czas trwania procedury jest zalecany przez 15 do 20 minut (temperatura wody wynosi 37 ° C), aby złagodzić stres i zmęczenie. W przypadku zaburzeń nerwowych, na przykład zaburzeń snu, nerwowości itp., Zwiększa się czas przebywania w kąpieli. Kąpiele pomagają również zrelaksować się po znacznym wysiłku fizycznym.

5. Kąpiel. Aby uzyskać aromatyczną parę, weź 4-6 kropli oleju na pół litra wody.

6. Kompresuje. Olej jodowy dodaje się do neutralnego oleju bazowego w ilości 5 do 7 kropli na każde 10 ml. Do leczenia ropni, czyraków, panaritów, olejków jodowych stosuje się w mieszaninie z maścią Vishnevsky'ego w stosunku 7: 3. Bandaże są wymieniane 2 - 3 razy dziennie. Skutki uboczne są również możliwe - oparzenie chemiczne, które jednak nie stanowi poważnego zagrożenia.

7. Masaż segmentowy. 10 ml bazy - 5 - 7 kropli oleju jodłowego.

8. Masaż akupresury. Olejek eteryczny jest mieszany z obojętną bazą w równomiernym stosunku.

9. Do tarcia (tarcie). Olejek eteryczny - 5 - 7 kropli; oleje bazowe - 10 ml. Zabieg pomoże w przypadku bólu związanego z zapaleniem korzeni lub zapaleniem stawów, jest również zalecany w przypadku skręceń i stłuczeń. Połączenie kąpieli aromatycznych i tarcia wzmacnia efekt terapeutyczny zabiegów.

10. Do opatrunków. 5 ml bazy - 5 kropli olejku eterycznego.

11. Spłucz. Szklanka ciepłej wody - 4 - 7 kropli oleju jodłowego.

12. Zastosowania oleju. 5 - 6 kropli olejku na każde 5 ml bazy.

13. Pochówek. W 5 ml bazy - 1 - 2 krople oleju jodłowego.

14. Tampony. Olejek eteryczny - 2 - 5 kropli; oleje bazowe - 5 ml.

15. Mikrokiestrów. Stosunek olejku eterycznego i oleju bazowego, jak w przypadku tamponady.

16. Dla kosmetyków. Na każde 10 ml bazy (kremy, żele, płyny, szampony), 3 do 5 kropli olejku eterycznego.

Dopuszcza się łączenie jodłowego oleju z innymi olejkami eterycznymi, na przykład z cyprysem, jałowcem, cytryną itp.

Zalecana dawka olejku eterycznego nie jest dogmatem i można ją skorygować, w zależności od dowodów i spodziewanego efektu terapeutycznego.

Dzieci w wieku poniżej 3 lat nie zaleca się przepisywania procedur №№ 2,3,5,11,12.

Zapobiegawcze stosowanie oleju jodłowego

Użyj w okulistyce. Osoby, których praca związana jest z napięciem widzenia (programiści, operatorzy systemów komputerowych, kierowcy) zaleca się okresowe odparowywanie oleju jodłowego w lampie aromatu, a także 2-3 razy w tygodniu, aby aplikacje na zawsze. Olejek eteryczny miesza się z bazą w stosunku 1: 4 i nakłada na waciki. Czas ekspozycji - 20 - 25 minut. Podczas tej procedury należy przedsięwziąć środki ostrożności, aby uniknąć przedostania się oleju na błonę śluzową oczu. Procedura łagodzi stres i poprawia ostrość wzroku.

Aby zapobiec przeziębieniom, na przykład podczas hipotermii lub podczas epidemii ARVI, zaleca się pocieranie obroży, mostków i mostka olejem roślinnym z dodatkiem jodły (5-10 kropli na 10 ml bazy). Zastosowanie oleju jodowego jako dodatku w leczeniu chorób oskrzelowo-płucnych jest najskuteczniejsze w okresie od 3 do 5 rano (czas aktywacji tkanki płucnej związany z dziennym biorytmem organizmu).

Specjalne przypadki użycia oleju jodłowego

- Ból zęba. Zalecane są procedury 11 i 12. Tamponadę kontynuuje się przez 15-20 minut, w razie potrzeby powtórzyć po 1,5-2 godzinach.
- Ból gardła. Zaleca się smarować migdałki olejem jodowym, rozcieńczonym o połowę obojętną podstawą. Wielość procedury - 2 - 3 razy dziennie, z przerwami między nimi w 4 - 5 godzin. Przebieg leczenia wynosi od 2 do 3 dni w ostrym przebiegu choroby, do 5 do 7 dni w przypadku przewlekłej postaci dławicy piersiowej.
- Zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc. Wykonaj procedurę nr 2 (czas ekspozycji od 3 do 5 minut). Wybierając inhalator, należy wziąć pod uwagę fakt, że olej jodłowy koroduje gumę, dlatego należy używać urządzeń, które nie zawierają gumowych części.
- Choroby układu moczowego (odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie cewki moczowej) zaleca się połączenie procedur 4,6-9,15.

Szczegółowe informacje na temat metody aplikacji i wskazań załącza się do wkładki do leku aptecznego.

Sok z marchwi : jej korzystny ...

Marchew (nazwa łacińska - Daucus sativus) - jedna z głównych upraw warzyw, które mają wielkie znaczenie dla ludzi ...

Lyubka dwuskrzydłowa (noc fi ...

Ljubka bifolia, czyli nocny fiolet, mimo rozległego obszaru dystrybucji, jak większość przedstawicieli storczyków ...

Persimmon: użyteczne właściwości i ...

Nazwa "persimmon" większość z nas kojarzy się z zagranicznymi owocami, które są sprzedawane na prawie wszystkich rynkach ...

Zioła na herbatę ...

Późną jesienią, kiedy jest pod wpływem opuchniętego wiatru i podstępnej wilgoci, już odczuwalne jest prawdziwe zimno, ryzyko złapania ...

Biała Potentilla : korzystne właściwości

W rodzaju Lapczatka (Potentilla) występuje ponad 50 gatunków. Niektóre są uprawiane jako rośliny ozdobne, przyjaciel ...