Olejek sosnowy

Gorzko-żywiczne, bogate w świeże zimne nuty dymnego iglastego zapachu sosny jest łatwe do rozpoznania, nawet z dużej odległości. Głębszy niż większość przedstawicieli rodziny iglastej, aromat jest charakterystyczny nie tylko dla igieł pysznych drzew zimozielonych, ale także z pączków sosny, żywicy i stosunkowo niedrogiego i bardzo cennego olejku otrzymanego z nich. Sosnę można nazwać jedną z legendarnych roślin leczniczych: pierwsze przepisy na bazie żywicy sosnowej i suszonych igieł napisano w czasach Sumerów, i to prawie około 5 tysięcy lat temu. Przez wiele stuleci sosna była używana jako środek zapobiegający przeziębieniom, gojeniu się ran i anty-skorpion. To jej zapach zawsze towarzyszył wielkim podróżnikom i nawigatorom.

Olejek eteryczny z igieł i żywicy dojrzałych drzew uzyskuje się za pomocą standardowej metody - destylacji za pomocą pary. Lekki, płynny olej bardzo rzadko powoduje reakcje alergiczne w kontakcie: nietolerancja często objawia się w odczuwaniu zapachu i współistniejącym łzawieniem, katarem i pieczeniem w nosogardzieli. Z całej szerokiej gamy olejków sosnowych prezentowanych dzisiaj, lepiej wybrać te, które zostały "bliżej" do domu: podczas ich produkcji igły sosnowe powinny być używane ze strefy klimatycznej lub sąsiednich krajów. Najlepsze cechy mają olejki eteryczne z sosny krymskiej i karpackiej. Sosna miesza się całkiem dobrze i łączy się z innymi olejkami eterycznymi. Bezpłatne aromaty cytrusowe, cytronelowe, wetiwer, palisander, mirt, lawenda, drzewo sandałowe, cedr, eukaliptus, jałowiec. W duecie z mandarynkowym olejem aromatycznym sosna jest główną "świąteczną" kompozycją do pomieszczeń aromatyzujących.

Olejki eteryczne z sosny należą do smaków Marsa i dosłownie emanują siłą, męskością, odwagą, seksualnością. Jest to idealna ropa dla tych, którzy starają się pozbyć wątpliwości i samowystarczalności, jest podatna na nadmierne samodoskonalenie i egocentryzm, pesymizm. Odnawiając aurę, oczyszczając ją z energii "wirów", sosnowy olej niesie filozoficzny spokój, mądre, świadome postrzeganie jego działań i otaczającego go świata. Zwiększa psychologiczną stabilność i stabilizuje ekstremalne przejawy emocji, pomaga obiektywnie odnosić się i stać mocno w kłopotach i zamęcie, i łatwo wyjść z emocjonalnego i psychicznego wyczerpania. Olejek sosnowy należy do grupy niezbyt mocnych afrodyzjaków: jego działanie ogranicza się do sfery wzajemnego zaufania partnerów, ustanawiając wygodne i pełne zaufania relacje.

Unikalne właściwości bakteriobójcze oleju sosnowego przejawiają się w pełni podczas aromatyzowania pomieszczeń: spadając z 3 do 7 kropli tego cudownego oleju do aromatu cudownego oleju, dezynfekujesz pokój o powierzchni 15 metrów kwadratowych, pozbawiając bakterii i wirusów. Ale korzystne właściwości sosnowego olejku nie kończą się na tym. Pomaga pozbyć się kaszlu, zwiększa wydzielanie oskrzeli, zwiększa obronę organizmu, zapobiega zatruciu i rozwojowi przeziębień, grypy i infekcji wirusowych, oczyszcza błony śluzowe i zmniejsza stan zapalny. Posiada olejek sosnowy i przeciw astmie, moczopędne, przeciwzapalne, hemostatyczne i przeciwbólowe.

Zwiększenie sprężystości i właściwości ochronnych organizmu w wyniku działania oleju sosnowego przejawia się również w polu kosmetycznym. Ten olejek aromatyczny zwiększa odnowę i ochronę komórek skóry, promuje odmłodzenie i zwiększa gładkość i elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i przerzedzeniu włosów, wzmacnia paznokcie i usuwa obrzęki.

Olejek sosnowy ma dość silny i głęboki aromat, który powinien być brany pod uwagę w dawkach do jego stosowania. A zatem, w przypadku aromacolonu, w przeciwieństwie do standardowej dawki, należy używać tylko jednej lub dwóch kropli olejku eterycznego. Do kąpieli lub sauny wystarczy kropla od 4 do 7 kropli oleju sosnowego na 100 gramów emulgatora. Możesz poprawić właściwości ulubionych produktów do pielęgnacji skóry lub włosów, dodając od 1 do 5 kropli olejku aromatycznego. W leczeniu przeziębienia i kaszlu można stosować zarówno gorące inhalacje z dodatkiem dwóch kropli oleju sosnowego i zimnego. Czas trwania procedur lepiej jest zredukować do 5 minut. Ale aby wzbogacić kremy do masażu i oleje, dodaj do nich 5 kropli olejku sosny na każde 15 g bazy.

Sok z marchwi : jej korzystny ...

Marchew (nazwa łacińska - Daucus sativus) - jedna z głównych upraw warzyw, które mają wielkie znaczenie dla ludzi ...

Persimmon: użyteczne właściwości i ...

Nazwa "persimmon" większość z nas kojarzy się z zagranicznymi owocami, które są sprzedawane na prawie wszystkich rynkach ...

Lyubka dwuskrzydłowa (noc fi ...

Ljubka bifolia, czyli nocny fiolet, mimo rozległego obszaru dystrybucji, jak większość przedstawicieli storczyków ...

Zioła na herbatę ...

Późną jesienią, kiedy jest pod wpływem opuchniętego wiatru i podstępnej wilgoci, już odczuwalne jest prawdziwe zimno, ryzyko złapania ...

Biała Potentilla : korzystne właściwości

W rodzaju Lapczatka (Potentilla) występuje ponad 50 gatunków. Niektóre są uprawiane jako rośliny ozdobne, przyjaciel ...