Olejek z drzewa różanego: zastosowanie i korzystne właściwości

Łącząc ciepłe, drzewne i rozkosznie pikantne kwiatowe nuty palisandru w wyjątkowym delikatnym aromacie, ceniony jest przede wszystkim za egzotyczny, delikatny i bardzo lekki zapach. Ten olej aromatyczny jest szeroko stosowany przede wszystkim w przemyśle perfumeryjnym, a także jest obecny w niemal wszystkich produktach higienicznych dla mężczyzn. Jest to jedno z najmłodszych olejków eterycznych, które pozyskuje się z wiecznie zielonego drzewa z czerwoną korą i pięknych żółtych kwiatów należących do rodziny laurowych. Różowe drzewo rośnie wyłącznie w Ameryce Południowej, w dżungli wspaniałej Amazonki.

Ponieważ rzadkie i bardzo drogie drewno różane jest wycinane w niekontrolowany sposób (najczęściej chemicznie niebezpieczny dla przyrody) do produkcji mebli, ta niesamowita roślina jest dziś na granicy wymarcia. Próba kontrolowania cięcia tak cennego gatunku doprowadziła do tego, że produkcja tego olejku eterycznego jest raczej ograniczona, a cena oleju aromaterapeutycznego stale rośnie.

Olejek eteryczny z róży palmowej, który nie ma nic wspólnego z olejkiem eterycznym z róży kwiatowej, a także cała destylacja parowa otrzymywana z aromatycznych olejów drzewnych, ma dobrą płynność i bezbarwność (z możliwym lekkim żółtym zabarwieniem). Zapach drzewa różanego jest ciepły, bajeczny, owocowo-liściasty, orzeźwiająco żywiczny, lekko dymny, z wyraźną goryczką i cierpkością. Olejek eteryczny doskonale się łączy i miesza z niemal wszystkimi olejkami eterycznymi z grupy kwiatów, drewna lub owoców cytrusowych. W szczególności, olejki eteryczne z drzewa różanego będą olejkami eterycznymi z arcydzięgien, neroli, geranium, wetiweru, drzewa sandałowego, jatamamsi, cedru, rozmarynu, kadzidła, ylang-ylang i mandarynki.

Olejek z drzewa różanego to olej Wenus, symbolizujący siłę, szczęście, młodość i miłość. Jest postrzegany jako bezwarunkowo "męska" ropa (korzenie takiego "złudzenia" leżą w rozpowszechnieniu olejku różanego w kompozycji męskich perfum) i dość silny afrodyzjak emocjonalny mający na celu wyeliminowanie zaburzeń seksualnych, oziębłości, oziębłości. Kobiety używają tego oleju tylko wtedy, gdy starają się zademonstrować i potwierdzić swoją niezależność, samowystarczalność, aby ujawnić integralność ich osobowości. Zapach tego oleju pomaga przezwyciężyć zmęczenie i napady drażliwości, aby poradzić sobie ze zdenerwowaniem, dumą, zazdrością i niepokojem. To zapach zaufania, siły, spokojnej rozwagi. Olej z drzewa różanego pomaga radzić sobie z problemami komunikacyjnymi, sprzyja uczeniu się i nowym początkom, eliminuje uczucie bezsilności i braku energii.

Ten olejek eteryczny ma najsilniejsze działanie antybakteryjne, jeśli chodzi o bakterie Gram-ujemne lub Gram-dodatnie. Jednak same właściwości przeciwwirusowe i antyseptyczne nie wyczerpują przydatnych właściwości olejku różanego, ponieważ ma również właściwości tonizujące, przeciwdrgawkowe, znieczulające, tonizujące i dezodoryzujące. Znacznie ułatwia wszystkie silne, przewlekłe formy kaszlu (w tym astmę), poprawia krążenie krwi, pomaga w oczyszczeniu limfy i krwi, stymuluje funkcje immunologiczne organizmu, a także ma korzystny wpływ na skórę we wszystkich typach wysypki, zapalenia skóry, reakcji alergicznych i egzemy. Kosmetyczny efekt olejku objawia się w witaminizowaniu, nawilżaniu, wygładzaniu, zwiększaniu elastyczności i jędrności skóry, wygładzaniu i poprawianiu cery

Po nałożeniu na skórę olejku różanym bardzo rzadko powoduje reakcje alergiczne, ale prawie każdy odczuwa nieprzyjemne mrowienie i uczucie ciepła. Przed pierwszym użyciem lepiej jest przetestować cięższe reakcje alergiczne. Nie należy używać tego oleju w procedurach dla małych dzieci (do 6 lat). Olejek eteryczny z drzewa różanego może być stosowany zarówno w aromatycznych kadziach, jak i do aromatyzowania gorących kąpieli, wzbogacania kosmetyków, masażu. Aby aromatyzować pomieszczenia w lampie zapachowej, wystarczy dodać około 6 kropli olejku z drzewa różanego, a 2 - 3 kropelki wystarczą na osobisty wisiorek zapachowy. W gorącej, relaksującej kąpieli dodać około 7 kropli oleju zmieszanego z emulgatorem. W kremie, maseczkach, tonikach, żelach, płynach, kroplówki na każde 5 gramów bazy z 3 kroplami olejku aromatycznego. Ale do masażu na 10 gramów głównej śmietany lub oleju, dodaj 7 kropli olejku z drzewa różanego.

Sok z marchwi : jej korzystny ...

Marchew (nazwa łacińska - Daucus sativus) - jedna z głównych upraw warzyw, które mają wielkie znaczenie dla ludzi ...

Wiciokrzew: użyteczne właściwości ...

Wiciokrzew (Lonicera) - ogólna nazwa kilku gatunków wieloletnich krzewów należących do rodziny o tej samej nazwie ...

Korzeń selera: Zdrowy z ...

Seler jest jedną z niewielu roślin warzywnych, które starają się zwrócić na siebie uwagę dzięki niewiarygodnym wysiłkom. W moim ...

Gąska srebrzysta : lecznicza z ...

Potentilla gęś (w języku łacińskim Potentilla anserina) jest jednym z przedstawicieli rodzaju Pineweed, którego właściwości lecznicze ...

Aloes: właściwości lecznicze i tak dalej.

Rośliny lecznicze rosną nie tylko w lesie, na pustyni lub na łące - często można je znaleźć na parapetach okiennych ...