Olejek lawendowy

Najważniejszą rośliną śródziemnomorską, barwną zielną byliną o wyjątkowym temperamencie i legendarnym aromacie - lawendę - uważana jest za jedną z najstarszych kultur. Hipokrates opowiedział o swoich cudownych zdolnościach. Podobnie jak w starożytnym Rzymie, lawenda jest dziś uważana za jeden z najlepszych zapachów w pokoju i podstawę do aromatyzowania pościeli i odzieży. Ten olej aromatyczny jest dziś pierwszą i najpopularniejszą podstawą kompozycji perfumeryjnych. To właśnie dzięki olejkowi z lawendy pojawił się termin aromaterapia: po raz pierwszy uzyskany w 1928 r. Olej doskonale "poradził sobie" z chorobą oparzeń, która popchnęła jego twórcę, Francuza Maurice'a Gattefosa, do założenia całego trendu znanego dziś jako aromaterapia.

Unikalny zimny, odświeżający, lekki aromat tej rośliny jest w pełni eksponowany na tym samym olejku eterycznym, który jest otrzymywany ze wszystkich nadziemnych części rośliny standardową metodą - hydrodistylacji. Bardzo dobry olejek lawendowy łączy się ze wszystkimi zapachami roślinnymi, ale odważny cynamon, bogaty korzenny rozmaryn, klasyczny zapach "sąsiada" i unikalny jaśmin mają w pełni komplementarny zapach.

Lawenda należy do księżycowych zapachów, które wpływają na sny i intuicję. Ten olejek eteryczny stabilizuje się, harmonizuje, a nie uspokaja. Nosi stan wewnętrznego spokoju i oświecenia, pozwala pozbyć się złudzeń, obraz i kompleksów, negatywnych myśli i uczuć. Ten zapach przynosi oświecenie i promuje samoświadomość, głęboką samoanalizę, medytację i całkowity relaks energetyczny. Zmniejszenie przejawów agresywności i nadmiernej ekscytacji, skutecznie usuwa psychiczne zmęczenie, przyczynia się do przywrócenia sił wewnętrznych i równowagi psychicznej.

Olejek lawendowy kojarzy się przede wszystkim z właściwościami kojącymi, ale ma również inne zalety. Antyseptyczne, gojące się, przeciwbólowe i przeciwskurczowe, moczopędne, przeciwzapalne są szeroko stosowane nie tylko w medycynie alternatywnej, ale także w klasycznej medycynie. Ujędrniający, normalizujący efekt olejku lawendowego jest wyświetlany na pracy układu trawiennego, woreczka żółciowego i wątroby. Lawendowy olej aromatyczny jest również skuteczny w ogólnej terapii mającej na celu normalizację cyklu miesiączkowego, pracę mięśnia sercowego, ciśnienie krwi, krążenie krwi i limfy.

W kosmetologii olejek lawendowy jest używany do wytwarzania produktów na zmęczoną i wrażliwą skórę. Jest to jeden z najlepszych olejów do wzbogacania kremów i toników dla skóry skłonnej do łuszczenia i zaczerwienienia. Skutecznie poprawia mikrokrążenie i krążenie krwi, wyrównuje strukturę, redukuje stany zapalne, wspomaga regenerację skóry po cięższych urazach, oparzeniach, ranach. Lavender działa również jako środek zwalczający nadmierną suchość, wypadanie włosów, łupież, grzybice i infekcyjne choroby skóry. Olejek lawendowy jest uważany za idealny aktywny dodatek do intymnych kosmetyków i aromatyzacji skóry.

Olej lawendowy bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne, ale należy ściśle przestrzegać zasad jego stosowania i przeprowadzić test tolerancji. Ten aromatyczny olej nie jest zalecany do stosowania jako czynnik zewnętrzny lub jako środek smakowo-zapachowy w pierwszych miesiącach ciąży lub bezpośrednio po aborcji. Jest całkowicie niezgodny ze wszystkimi lekami zawierającymi żelazo lub jod, w tym kompleksy witamin. Po nałożeniu bezpośrednio na skórę w ciągu pierwszych dwóch minut następuje naturalna reakcja mrowienia.

Najpopularniejszym kierunkiem stosowania olejku lawendowego jest aromatyzowanie lokali za pomocą lamp naftowych: wystarczy dodać od 5 do 7 kropli olejku aromatycznego do wody, aby pomieścić do 20 metrów kwadratowych. Aby poprawić skład kosmetyków na każde 5 gram podjętej bazy, dodaj około 7 kropli olejku lawendowego. Jako środek znieczulający, ciepłe okłady są nakładane na obszar bólu za pomocą 5-7 kropli olejku eterycznego. Około 5 kropli podstawowego oleju zmieszanego z łyżeczką wystarczy do relaksującego masażu. Ale w przypadku gorących inhalacji i poszczególnych aromakolonów stosuje się znacznie mniejsze dawki oleju aromatycznego - tylko 3 krople. Olejek lawendowy jest używany, a podczas gotowania służy do przyprawiania wina lub suchej herbaty liściastej. Aby uzyskać bogaty aromat, dodaj 3 - 4 krople olejku lawendowego do jednej butelki lub standardowego opakowania herbaty.

Sok z marchwi : jej korzystny ...

Marchew (nazwa łacińska - Daucus sativus) - jedna z głównych upraw warzyw, które mają wielkie znaczenie dla ludzi ...

Wiciokrzew: użyteczne właściwości ...

Wiciokrzew (Lonicera) - ogólna nazwa kilku gatunków wieloletnich krzewów należących do rodziny o tej samej nazwie ...

Aloes: właściwości lecznicze i tak dalej.

Rośliny lecznicze rosną nie tylko w lesie, na stepie czy na łące - często można je znaleźć na parapetach ...

Cukinia: użyteczne właściwości i ...

Cukinia - jedna z najczęstszych roślin warzywnych i być może trudno jest znaleźć takiego ogrodnika, który by nie ...

Oregano: właściwości lecznicze i ...

Origanum vulgare to tak zwana klasyfikacja Linneusza leczniczej i aromatycznej trawy oregano. Ze wszystkich ogromnych p ...