Anyżowy olejek

Zapach anyżu, słodki, świeży, bogaty, kojarzy się przede wszystkim z kaszlem i zimnymi lekami. Jednoroczna "przyprawa" kulturowa, często mylona z koprem włoskim (koperkiem) i ayrem, była znana w czasach starożytnej Grecji i Egiptu, gdzie anis był aktywnie stosowany jako środek zmniejszający przekrwienie, lek na choroby nerek i wątroby, dodatek do chleba. Dziś anyż jest najbardziej popularny nie w medycynie i kosmetologii, ale w gotowaniu (zwyczajowo urozmaicać dania z ryb i różne wyroby cukiernicze z tą dziwaczną przyprawą) i ... rybak: doświadczeni rybacy dodają go do przynęty, aby zwiększyć połów. Tymczasem cudowne właściwości kojące tego czystego, bezbarwnego, ale takiego aromatycznego oleju są po prostu niezastąpione. Uzyskuje się go przez hydrodestylację nasion zawierających anetol.

Słodki i wesoły aromat oleju anyżowego można nazwać ciepłym zapachem w pełni. Anyż to zapach Jowisza kojarzony z dobrobytem, sukcesem i umiejętnościami dyplomatycznymi. Ten olejek eteryczny przyczynia się do rozwoju duchowości, elokwencji, wolności i pewnej wróżby. Aromat anyżowy świetnie komponuje się z innymi olejkami - ostrymi goździkami, kardamonem, kolendrą, koperkiem, aromatem kopru, kminku, kopru włoskiego, słodkiej mandarynki, bogatego olejku eterycznego, amrylisu, skuwki, szlachetnego laurowego, cierpkiego cedru i tajemniczego sutkowego różowego drzewa.

W sferze emocjonalnej świeży aromat anyżu ma działanie uspokajające, wygaszając blues i melancholię, pomagając wydostać się ze stanu zmęczenia, stresu i depresji. Olej anyżowy to doskonały adaptogen, skupiony nie tyle na zmieniających się warunkach środowiskowych, ile na stosunkach społecznych. Nie zapomnij zabrać ze sobą kropli oleju anyżowego podczas podróży lub negocjacji - na pewno poczujesz się pewniej i szybko znajdziesz wspólny język z nowymi ludźmi. Jest to doskonały olej do medytacji, mający na celu rozwinięcie gniewu, zazdrości, bezpodstawnej agresji. Olejek eteryczny jest nieodzownym "pomocnikiem" dla tych rodziców, których dzieci są podatne na objawy asteniczne, płaczliwość, a także nadmierną aktywność i bezsenność.

Olejek anyżowy zwykły ma dość rzadką "godność" - skutecznie wzmacnia działanie antybiotyków, pomaga szybko poradzić sobie z ciężkimi infekcjami i stagnacją. Jest silnym lekiem na kaszel, który zmiękcza suchy kaszel, ma właściwości mukolityczne, eliminuje resztkowe efekty po przeziębieniu i działa jak febrifuge. W aromaterapii olejek anyżowy stosuje się również w celu normalizacji rytmu serca (eliminacja częstoskurczu i arytmii), optymalizacji trawienia i pracy układu moczowo-płciowego (w tym jako środka regulującego funkcje seksualne), eliminowania kolki, poprawy wydzielania mleka u młodych matek. Ale w kosmetologii olejek eteryczny anyżu jest stosowany znacznie rzadziej. Przyczynia się do normalizacji równowagi wodno-tłuszczowej skóry, skutecznie wzbogaca środki dla starej skóry, zwiększa elastyczność i przywraca zdrowy wygląd. Olej anyżowy jest również stosowany jako środek profilaktyczny przeciwko świerzb i wszy, w leczeniu zakaźnych i grzybiczych chorób skóry.

Olej anyżowy należy stosować ostrożnie, unikając przedawkowania i częstego stosowania: zbyt duże dawki tego oleju mogą powodować podrażnienie żołądka i zaburzenia trawienne. Zanim użyjesz tego olejku w procedurach aromaterapii, upewnij się, że masz reakcję alergiczną, zadając kroplę oleju na łokieć i czekając kilka godzin. Olejek anyżowy nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży i osób cierpiących na zwiększoną kwasowość, wrzód trawienny. Ten olejek aromatyczny jest przeciwwskazany u dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Olej anyżowy do pomieszczeń aromatyzujących powinien być stosowany w ilości od 4 do 6 kropli na pokój o powierzchni co najmniej 20 m2, dodając olej do zimnej wody w kąpieli. Dla aromamedalonov i osobistych wisiorki nie można użyć więcej niż 2 krople oleju, podczas noszenia takiego aromaculon może być nie więcej niż 1 godzina dziennie. W leczeniu i zapobieganiu przeziębieniom, grypie, kaszlu, można zastosować procedurę zimnej lub gorącej inhalacji, podczas gdy 2 do 3 kropli oleju anyżowego wystarczy na jedną procedurę, której czas trwania nie powinien przekraczać 4 do 7 minut w zależności od stanu zdrowia. Do bezpośredniego nakładania na skórę - do masażu, okładów, wzbogacania toników kosmetycznych i kremów - wystarczy 6 kropli olejku na każde 10 gramów bazy, ale nie jest konieczne codzienne nakładanie mieszanki.

Sok z marchwi : jej korzystny ...

Marchew (nazwa łacińska - Daucus sativus) - jedna z głównych upraw warzyw, które mają wielkie znaczenie dla ludzi ...

Persimmon: użyteczne właściwości i ...

Nazwa "persimmon" większość z nas kojarzy się z zagranicznymi owocami, które są sprzedawane na prawie wszystkich rynkach ...

Lyubka dwuskrzydłowa (noc fi ...

Ljubka bifolia, czyli nocny fiolet, mimo rozległego obszaru dystrybucji, jak większość przedstawicieli storczyków ...

Zioła na herbatę ...

Późną jesienią, kiedy jest pod wpływem opuchniętego wiatru i podstępnej wilgoci, już odczuwalne jest prawdziwe zimno, ryzyko złapania ...

Biała Potentilla : korzystne właściwości

W rodzaju Lapczatka (Potentilla) występuje ponad 50 gatunków. Niektóre są uprawiane jako rośliny ozdobne, przyjaciel ...